سلول های بنیادی در لنزهای تماسی

کاربرد سلول های بنیادی در لنزهای تماسی

سلول های بنیادی در لنزهای تماسی

سلول های بنیادی در لنزهای تماسی

ما معمولا لنزهای تماسی را به عنوان وسیله ای ساده برای رفع مشکلات بینایی در نظر می گیریم . در حقیقت لنزهای تماسی آنچنان در سطح جهان رایج هستند که اکثر مردم آن ها را به عنوان کالای پزشکی در نظر می گیرند تا یک وسیله پزشکی . اما امروزه از لنزهای تماسی برای درمان بیماری های وخیم چشم استفاده می شود . برای مدت زیادی پزشکان از لنزهای تماسی بانداژ برای درمان بیماری های چشم مانند کراتیت رشته ای ، فرسایش مکرر اپیتلیال و سایش و نقص های قرنیه استفاده می کردند . اخیرا سلول های بنیادی در لنزهای تماسی استفاده می شود تا بیماری های چشم را درمان کند .

همچنین بخوانید : سایش قرنیه چیست ؟


اخیرا لنزهای تماسی مانند پروکرا از طریق بافت آمنیوتیک باعث بهبود سلامت قرنیه می شوند . بافت آمنیوتیک از یک بافت جفتی آمنیوتیک گرفته می شود و در ساخت یک لنز بانداژ از آن استفاده می شود . از این لنز برای کمک به بهبودی قرنیه استفاده می شود . با این حال ، محققان استفاده از لنزهای تماسی را شروع کرده اند تا در بیماران از سلول های بنیادی سالم استفاده شود . این لنزهای غنی از سلول های بنیادی برای درمان بیمارهای شدید سطح چشم مورد استفاده قرار می گیرد .


سلول های بنیادی چیست ؟

سلول های بنیادی سلول های هستند که به سلول های خاصی تبدیل می شوند و عملکرد خاصی دارند . دو نوع سلول بنیادی وجود دارد : سلول جنین و سلول بالغ ( که به آن ها سلول های بنیادی جسمی هم می گویند ) . این سلول ها می توانند به سلول های مختلفی مانند پوست ، چشم ، اعصاب و ماهیچه تبدیل شوند . سلول های بنیادی بالغ در قسمت های مختلف بدن وجود دارند و تا زمانی که بیماری یا آسیب بافتی اتفاق نیفتد ، غیر فعال هستند . هنگام بیماری آن ها به سلول های مختلفی تبدیل می شوند تا جایگزین بافت شوند . عقیده بر این است که آن ها می توانند به طور نامحدود تقسیم و تکثیر شوند .



در مقابل سلول های بنیادی جنینی از جنین 4 تا 5 روزه انسان به دست می آیند . برای امور آزمایشی آنها در یک آزمایشگاه پروش می یابند و مستقیما از جنین دریافت نمی شوند . سلول های بنیادی جنینی می توانند به هر بافتی در بدن انسان تبدیل شوند در حالی که سلول های بنیادی بالغ تنها می توانند به سلول هایی تبدیل شوند که در آن قادر به رشد هستند . در مورد استفاده از سلول های بنیادی در مراقبت های پزشکی اختلاف نظر وجود دارد ، اما این اختلاف نظر در مورد استفاده از سلول های بنیادی جنینی است زیرا سلول های بنیادی بالغ می توانند مستقیما از بدن گرفته شود و جنین های انسانی را درگیر نمی کند .


سلول های بنیادی چگونه کار می کنند ؟

این روش ساده ، ارزان و غیرتهاجمی است و نیازی به استفاده از بافت های خارجی انسان یا حیوان ندارد . مقدار کمی از بافت چشم بیمار برای سلول های بنیادی برداشته می شود . آنها در لنزهای تماسی هایدروژل مورد تایید سازمان غذا و دارو گذاشته می شوند . این سلول ها در سرم خود بیمار پروش داده می شوند و رشد می کنند .


سلول های بنیادی به سرعت رشد می کنند و طی دو تا سه هفته ، سطح لنزهای تماسی را می پوشانند . وقتی لنزها در چشم بیمار قرار می گیرند ، سلول ها طی فرآیندی که دانشمندان هنوز درک نکرده اند به قرنیه مهاجرت می کنند . سلول ها شروع به رشد می کنند و لایه ی جدیدی از سلول های شفاف را ایجاد می کنند که انتظار می رود بینایی را برگردانده و اختلالات سطح چشم را اصلاح کند . لنزها تجزیه پذیر هستند و در این روش از بخیه و ابزارآلات جراحی استفاده نمی شود .

درمان های گذشته با استفاده از سلول های بنیادی شامل پیوند سلول ها بر روی چشم با استفاده از بافت های اهدایی بود . با این حال درصد موفقیت متفاوت است و ممکن است شکست بخورد زیرا چشم های شفا یافته نمی توانند سلول های بنیادی را حفظ کنند . استفاده از سلول های بنیادی بیمار به جای سلول های بنیادی اهدایی می تواند مشکل عدم پذیرش را از بین ببرد . این ممکن است در شرایطی که بانک های بافت قرنیه تخلیه شده اند یا در دسترس نیستند یا در مکان هایی که بانک های بافت قرنیه برای پیوند وجود ندارند ، مفیدتر باشد . لنزهای تماسی تجریه پذیر جدید حاوی کیسه هایی برای نگهداری و محافظت از سلول های بنیادی هستند .



سلول های بنیادی در لنزهای تماسی کدام بیماری را درمان می کند ؟

سلول های بنیادی در لنزهای تماسی در درجه اول برای درمان اختلالات قرنیه استفاده می شود . بیماری های قرنیه اغلب بر قسمت بیرونی قرنیه (سلول های اپیتلیال) تاثیر می گذارد . بیماری های قرنیه در اثر زخم های جراحی ، زخم های شدید ، عفونت ها ، بیماری های ارثی قرنیه و التهاب ناشی از خشکی شدید چشم ایجاد می شوند . علائم بیماری قرنیه شامل درد ، ریزش اشک ، نوسان در میزان بینایی و حساسیت به نور می باشد .

هم چنین بخوانید : خشکی چشم چه علائمی دارد ؟


شایع ترین بیماری که با سلول های بنیادی درمان می شود ، کمبود سلول بنیادی لیمبال است . کمبود سلول بنیادی لیمبال (لنفاوی) می تواند ناشی از آسیب در اثر سوختگی های شیمیایی ، سوختگی های حرارتی و یا یک بیماری ژنتیکی به نام آنیریدیا مادرزادی باشد . جالب اینجاست که دکترها شاهد افزایش بیماران متبلا به کمبود سلول بنیادی لیمبال به خاطر دلایل دیگر مانند استفاده طولانی مدت از لنزهای تماسی ، بیماری های سطحی چشم مانند خشکی چشم مزمن ، جراحی آب مروارید و جراحی های گلوکوم و پتریژیوم هستند .

درباره نویسنده: فارس هلث

سلام . وبسایت فارس هلث با هدف ترویج سلامتی برای فارسی زبانان در اسفند ماه 1398 تاسیس شده است . مطالب این وبسایت ترجمه از منابع معتبر جهانی است و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند و جایگزین مراجعه به پزشک نمی باشند .

مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  +  73  =  81