اشک چیست ؟
اشک چیست ؟ همانطور که احتمالا موقع گریه کردن مزه اشک را چشیده اید اشک های شما واقعا از آب و مقداری نمک ساخته شده اند ، اما آیا مواد دیگری هم در اشک وجود دارد ؟ آیا بعضی از اشک ها با برخی دیگر متفاوت هستند ؟
اشک در غدد اشکی (مجاری اشک) که در گوشه بیرونی پلک های شما وجود دارد ، تولید می شود . این غدد ، اشک ها را با برخی از اجزای پلاسمای خون تولید می کنند .
عناصر اصلی اشک چیست ؟
اشک ها از عناصر زیر تشکیل شده اند :
- آب
- الکترولیتها ( سدیم ، پتاسیم ، کلرید ، بی کربنات ، منیزیم و کلسیم ) این موارد باعث شوری اشک می شوند .
- پروتئین ها ( لیزوزیم ، لاکتوفرین ، لیپوکالین و … ) اشک فقط حدود یک دهم از پروتئین پلاسمای خون را دارد .
- لیپیدها
- موسین ها ( لیزینه ها یا ترواشه ها )
ترکیب اشک و نقش آن در سلامتی چشم
اشک ها نقش مهمی در سلامتی دارند . اشک ها سطح پلک ها را تمیز و مرطوب نگه می دارند و از چشم ها محافظت می کنند . اگرچه به نظر می رسد اشک چیزی بیشتر از آب نیست ، ولی اشک های ما واقعا پیچیده هستند . اشک ها از ماده مخاطی ، آب و روغن ساخته شده اند که هر کدام در چشم نقش دارند .
ماده مخاطی
ماده مخاطی سطح چشم را می پوشاند و به اتصال لایه اشکی به چشم کمک می کند . بدون لایه مخاطی سالم ، ممکن است لکه های خشک بر روی قرنیه تشکیل شوند و باعث ساخت گنبد شفاف در جلوی چشم شود .
آب
آب واقعا فراتر از یک محلول شور ( مثل نمک ) است که حاوی ویتامین ها و مواد معدنی حیاتی برای عملکرد طبیعی سلول است . این مواد مغذی برای سالم نگه داشتن و عملکرد طبیعی اپیتلیوم (لایه بالای سلول ها روی سطح چشم ) مهم هستند .
روغن
روغن پرده اشک از تبخیر اشک جلوگیری می کند . برخی مردم روغن کافی نمی سازند ( یا روغن اضافه می سازند ) که منجر به خشکی چشم می شود . اگر اجزای روغن طبیعی نباشد ، اشک خیلی زود تبخیر می شود .
همچنین بخوانید : خشکی چشم | علائم | عوارض | علل | تشخیص | درمان | دارو
اشک های ما حاوی آنتی بیوتیک های طبیعی به نام لیزوزیم است . لیزوزیم ها با خنثی کردن باکتری ها و ویروس ها به سالم نگه داشتن سطح چشم کمک می کنند .
از آنجایی که قرنیه ، رگ خونی ندارد ، اشک وسیله ای برای آوردن مواد مغذی به سلول های قرنیه است .
همچنین بخوانید : ساییدگی قرنیه چیست ؟
انواع اشک
اشک های رفلکس
وقتی چشم شما به وسیله جسم خارجی تحریک می شود ، اشک های رفلکس برای شستن ماده محرک تولید می شوند . احتمالا هنگامی که پیاز خرد می کنید یا گرد و غبار داخل چشم هایتان می رود مقداری اشک می ریزید .
اشک های احساسی
اشک های که از روی احساسات ریخته می شوند نسبت به اشک های رفلکس پروتئین بیشتری دارد . اشک های احساسی هورمون های بیشتری دارد . ( از جمله پرولاکتین ، هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک و لوسین آنکفالین )
اشک در هنگام خواب
هنگامی که شما خواب هستید ، مجاری اشک آب و پروتئین کمتری به اشک شما اضافه می کند ، اما تعداد پادتن ها را افزایش می دهند و سلول های ضد عفونی به کیسه ملتحمه مهاجرت می کنند .
اشک در هنگام پیری
هنگامی که مسن می شوید ، حجم اشک شما کاهش می یابد و ممکن است باعث خشکی چشم شود . پروتئین مجاری اشکی شما به طور طبیعی به میزان کاهش اشک ، کاهش می یابد .